Terug naar overzicht
40 jarig Jubileum en afscheid Graddus de Haan sr

Zaterdag 17 september 2022 was het feest aan de Tabaksplanter te Nijkerk, het 40 jarig Jubileum van Transportbedrijf G.L. de Haan werd gevierd en er werd  afscheid genomen van Graddus de Haan sr. Het transportbedrijf bestond al op 1 januari 2021 veertig jaar maar door coronaperikelen kon het feest niet eerder gevierd worden. Wel was dit een uniek moment voor oprichter Graddus de Haan om, net 70 jaar geworden, met pensioen te gaan. 

Het onderstaande is voor een groot deel overgenomen uit de "Stad Nijkerk" van 14 september 2022:

Graddus de Haan neemt afscheid van De Haan Transport

'Mijn motto is: nooit nee zeggen en je werk goed doen'

Zijn vader Teun de Haan begon ooit als kolenboer, samen met zijn broers in Amsterdam. In 1958 kon hij de brandstoffenhandel  van Terus van de Wal in Barneveld overnemen. Toen in de jaren zestig het aardgas z'n intrede deed en de meeste kolenkachels verdwenen, schakelde Teun, net als veel andere brandstoffenhandelaren over op het transporteren van goederen. In die tijd raakte ook Graddus de Haan geïnteresseerd in het transportbedrijf van zijn vader. In 1981 mocht hij een auto van hem kopen en zo begon hij zijn eigen transportbedrijf in Nijkerk. Nu, na 41 jaar, neemt Graddus afscheid als directeur en gaat hij met pensioen tijdens de viering van het uitgestelde 40-jarige jubileum.

Graddus had de Mulo afgerond toen hij bij zijn vader in loondienst kwam in Barneveld. ,,We woonden aan de Baron van Nagellstraat waar we, naast het transportbedrijf ook een benzinepomp exploiteerden. Ik was mijn vaders enige zoon en de verwachting was dat ik de zaak over zou nemen. Doorleren na de Mulo was er niet bij. Ik reed zelfs zonder rijbewijs tot mijn 18e al op een vrachtwagen van mijn vader. Dat kon toen nog." Het ondernemen begon te kriebelen en daarom besloot Graddus in overleg met vader voor zichzelf te beginnen in Nijkerk, iets wat hij nooit had kunnen doen als zijn vader hem niet een aantal opdrachtgevers mee had gegeven. ,,Het was een heel waardevol iets, dat je een transportbedrijf begint en je hebt al een aantal opdrachtgevers. We hebben een hele korte tijd naast elkaar bestaan. Mijn vader mocht niet oud worden, hij is 59 jaar geworden." 

Na het overlijden van zijn vader besloot Graddus om niet te verhuizen naar Barneveld om daar de benzinepomp te blijven exploiteren. ,,Ik ben heel blij dat ik die keuze toen gemaakt heb, anders had ik daar nog vijftien jaar aan vastgezeten en dan hadden we nooit onze energie in het transportbedrijf kunnen steken zoals we nu gedaan hebben." Hij zegt met nadruk 'onze' want zonder zijn vrouw Gerie had hij dit nooit kunnen doen, vertelt hij. ,,We zijn gestart aan de Slichtenhorsterweg. We woonden op het terrein met twee kinderen die toen al geboren waren. Als ik aan het werk was, nam Gerie de telefoon op. In de jaren die volgden zijn onze drie andere kinderen geboren. Zij heeft altijd naast het verzorgen van de kinderen in het bedrijf mee geholpen."

Op 1 januari 1981 was de start. Vier jaar lang reed Graddus met één auto. In 1985 kwam daar de eerste nieuwe vrachtwagen bij. Niet snel daarna volgde een derde en in 1987 kon hij een vrachtwagen met opdrachtgevers overnemen van transportbedrijf Piet Hoogland in Leusden. ,,Nummer vijf was een trekker met semi-dieplader en een 27,5 ton meterkraan, waardoor we de mogelijkheid kregen om langere, hogere en zwaardere ladingen te vervoeren." 

En het bedrijf groeide door. Eén van de belangrijkste mijlpalen was de overname van het speciaal- en open transport van Van Maanen Transport B.V. uit Barneveld in 2012. Hierdoor kon De Haan Transport twaalf vrachtwagencombinaties en een begeleidingsvoertuig overnemen en vijftien man personeel.

De Haan Transport groeide zo uit zijn jasje dat in 2010 het bedrijf verhuisde naar het industrieterrein in Nijkerk. Nu, in 2022 beschikt De Haan Transport over 32 vrachtwagens, meer dan 50 stuks getrokken materieel, opleggers, en aanhangwagens. ,,Vaak kosten de autolaadkranen, opleggers en overig materieel meer dan de vrachtauto zelf. We hebben autolaadkranen waarmee we machines, bouw- en steigermateriaal, (kantoor)units en containers, spoorrails, spoorwissels enzovoorts kunnen laden en lossen. Voor alle duidelijkheid, containers zijn  niet de containers voor zeevracht maar containers die op de bouw worden gebruikt als opslagplaats." 

Hoe verklaart Graddus die enorme groei? ,,Mijn motto is: 'nooit nee zeggen en je werk goed doen'. We denken met klanten mee als het gaat om de aanschaf van materieel. Inmiddels is één van onze ruim 20 autolaadkranen een 172 ton/meter kraan waarmee we machines en andere objecten tot wel 30 ton zelfstandig kunnen laden en lossen."

Het bedrijf is zich gaan specialiseren in machinevervoer en exceptioneel vervoer.  ,,Bijvoorbeeld voor het spoor vervoeren wij rails, wissels en locomotieven. We hebben een speciale oplegger die een sectie van een hogesnelheidswissel kan vervoeren die 38 meter lang is en 38 ton weegt, die wordt ook in Duitsland gebouwd. Wij zijn een kleine speler in het hele zware vervoer, maar in deze regio zijn wij de enige met zoveel gedifferentieerd materieel en in het vervoer op exceptioneel gebied." 

Transporten blijven niet alleen in Nederland, ook rijden chauffeurs naar België, Duitsland, Oostenrijk en landen als Slowakije, Roemenië, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Polen. ,,Om onze verantwoordelijkheid te nemen in CO2 reductie tanken we HVO20, zo kunnen we onze CO2 ladder in stand houden. Geleidelijk aan wordt ons materieel duurzaam vernieuwd."

Alle drie zijn zoons zijn opgegroeid met vrachtwagens. ,,Mijn zoon Teo heeft ruim 25 jaar van zijn kennis en kunde ingezet in het bedrijf maar inmiddels hebben nu Graddus Junior en Johan de leiding over het bedrijf. We hadden dit echter allemaal nooit kunnen doen zonder de inzet van al onze medewerkers." Op 5 september jongstleden werd Graddus 70 en is nu met pensioen. ,,Ze noemen het met pensioen gaan, maar ze zullen nog last van me hebben. Ik zal geen eigenaar meer zijn, maar bij gezondheid kan ik indien gewenst altijd advies geven en een vrachtwagenritje blijven maken. De verantwoording en plichtpleging ligt straks bij mijn zoons, niet meer bij mij. Ik ben trots op het feit dat het bedrijf zo gegroeid is onder leiding van mij, mijn vrouw en mijn kinderen. Ik geloof in God en ik geloof dat ik die talenten heb gekregen en mijn best ervoor heb gedaan." 

Link naar de foto's van het evenement

Transportbedrijf G.L. de Haan

Tabaksplanter 1
3861 SH Nijkerk
T 033 2456279